Tympanometry
تمپانومتری، یکی از مهمترین آزمایشهایی است که در ارزیابی تشخیصی شنوایی برای بررسی وضعیت گوش میانی، قابلیت حرکت پرده صماخ (غشای تمپان) و استخوانچه های گوشی میانی کاربرد دارد. تمپانومتری در تشخیص اختلالات در گوش میانی که می تواند منجر به کاهش شنوایی شود ( به ویژه در کودکان) کمک شایانی می کند. در این آزمون، حرکت پرده گوش در پاسخ به تغییرات فشار هوا، اندازه گیری می شود. پرده گوش، غشای بسیار نازکی است که گوش خارجی را از گوش داخلی جدا می کند. نتایج تمپانومتری بر روی نموداری که تمپانوگرام نامیده می شود، ثبت می گردد.
تست تمپانومتری موارد زیر را مشخص می کند:
- وجود مایع در گوش میانی
- اوتیت مدیا (عفونت گوش میانی)
- پارگی پرده گوش
- اختلال در عملکرد شیپور استاش (مجرای ارتباطی بین گوش میانی و قسمت فوقانی حلق و بینی)
تمپانومتری چگونه انجام می شود؟
قبل از انجام آزمون تمپانومتری، متخصص شنوایی شناسی، مجرای گوش و پرده گوش شما را با ابزاری به نام اتوسکوپ، معاینه می کند تا اطمینان حاصل کند که کانال گوش باز بوده و توسط ترشحات گوش و یا جسم خارجی مسدود نشده است. سپس یک لوله (پروب) درون کانال گوش شما قرار می گیرد. این وسیله، فشار هوا را در گوش شما تغییر می دهد تا پرده گوش بر اثر تغییرات فشار هوا، به عقب و جلو حرکت کند. حرکات پرده گوش توسط دستگاه اندازه گیری شده و بر روی نمودار تمپانوگرام ثبت می شود.
در حین انجام آزمون، شما صداهای بلند شبیه به صدای “بیپ” (صدای تون) می شنوید و از شما خواسته می شود که صحبت نکرده و حرکت نکنید. اگر این آزمون بر روی کودک شما انجام می شود، بهتر است که قبل از شروع تست، با استفاده از عروسک، نحوه انجام تست را به او نشان دهید.
انجام تمپانومتری چقدر طول می کشد؟
انجام تست تمپانومتری، به مدت 2 دقیقه برای هر دو گوش زمان می برد و افراد در هر سنی می توانند این آزمون را انجام دهند. تست تمپانومتری هیچ عارضه و خطری برای شما و یا کودک دلبندتان ندارد.
ص
بعد از انجام تمپانومتری، نتایج حاصل از آزمون، بر روی نودار تمپانوگرام توسط دستگاه تمپانومتر، ترسیم می شود. نتایج طبیعی نشاندهنده موارد زیر است:
- در گوش میانی، هیچ مایعی وجود ندارد
- پرده گوش سالم است
- فشار هوا در گوش میانی، طبیعی است
- حرکت پرده گوش و استخوانچه های گوش میانی، طبیعی است
فشار هوای طبیعی داخل گوش میانی می تواند بین 50+ تا 150- دکا پاسکال (daPa) متغیر باشد. (دکا پاسکال واحد اندازه گیری فشار هوا است.)
نتایج غیر طبیعی تمپانومتری می تواند نشاندهنده اختلالات زیر باشد:
- وجود مایع در گوش میانی
- پارگی پرده گوش
- فشار بیش از حد طبیعی گوش میانی
- التهاب و تورم پرده گوش (ناشی از عفونت گوش)
- وجود تومور در گوش میانی
- انباشتگی موم و ترشحات گوش که منجر به مسدود شدن پرده گوش شده است
- وجود فاصله و عدم تماس بین استخوانچه های گوش میانی و پرده گوش
لازم به ذکر است که تست تمپانومتری، تنها برای بررسی اختلالات و عملکرد گوش میانی کاربرد دارد و بایستی در کنار این آزمون، آزمونهای شنوایی دیگر برای تشخیص کامل تر و دقیق تر مشکل کم شنوایی شما انجام شود.