سمعک نامرئی که اصطلاحا به آن سمعک های IIC و یا Invisible in the Canal گفته می شود، کوچکترین نوع سمعکهای داخل گوشی به شمار می آید که در عمق مجرای گوش (پشت خم دوم ) قرار می گیرد و معمولا برای افت شنوایی ملایم (Mild) تا متوسط (Moderate) تجویز می شود. پوسته و یا Shell این سمعک براساس قالبی که از مجرای گوش شما توسط متخصص شنوایی تهیه می شود، بطور سفارشی برای شما ساخته شده و تمامی اجزای الکترونیکی سمعک، درون این پوسته قرار می گیرد. در ادامه با این بلاگ همراه باشید تا اطلاعات بیشتری راجع به سمعک نامرئی کسب کنید.
سمعک نامرئی Invisible In the Canal – IIC
همانطور که گفته شد، سمعک نامرئی احتیاج به قالب گیری داشته و باید متناسب با گوش هر شخص، طراحی بشود. اما اخیرا برند سیگنیا (زیمنس) نوع خاصی از سمعک نامرئی را تولید کرده است که به قالب گیری از گوش نیاز نداشته و از نوعی پوشش نرم سیلیکونی که اطراف سمعک را احاطه کرده است (Click Sleeve) برای جایگیری سمعک درون مجرای گوش استفاده می کند. در نتیجه شما لازم نیست برای ساخته شدن سمعک توسط لابراتوار منتظر بمانید.
انواع سمعک از لحاظ شکل باعث به وجود آمدن انواع مختلف سمعک شده است. چیزی که واضح است، ذات نامرئی بودن این مدل سمعک، به دلیل قرار گیری کامل آن درون گوش میباشد که در تصویر زیر نیز به وضوح قابل مشاهده است.
مزایای سمعک نامرئی
سمعک نامرئی به اندازهای کوچک است که می تواند در عمق مجرای گوش و تنها به فاصله چند میلیمتری از پرده گوش شما قرار بگیرد و کاملا از دید پنهان بماند. این فاصله بسیار نزدیک سمعک با پرده گوش، باعث میشود که شما صدا را بسیار واضح، شفاف و طبیعی بشنوید بدون اینکه نیاز به تقویت بیشتر صدا توسط سمعک باشد.
یکی از بزرگترین مزایای سمعک نامرئی این است که جایگیری این سمعک در عمق کانال گوش باعث میشود که شکل آناتومیک و طبیعی گوش خارجی یا همان لاله گوش (Pinna) دست نخورده باقی مانده و در نتیجه عملکرد گوش خارجی در کمک به تعیین منبع صدا (Localization) بطور طبیعی حفظ شود. البته می توان گفت که مهمترین مزیت این نوع سمعک ها ، نامرئی بودن آنها است؛ به گونهای که دیگران متوجه نمیشوند که شما از سمعک استفاده میکنید.
برای خارج کردن سمعک از گوش، زائدهای بسیار کوچک (Pin) برای این سمعک ها تعبیه شده است که میتوان با استفاده از آن، سمعک را از داخل گوش بیرون کشید.
معایب سمعک نامرئی
از آنجایی که این سمعکها در عمق کانال گوش قرار داده می شوند اجزای الکترونیکی و حساس این سمعک همواره در معرض رطوبت، جرم گوش و حرارت بدن قرار میگیرد و این امر باعث می شود که سمعکهای نامرئی، زودتر نیاز به تعمیر پیدا کنند. همچنین فرد باید هر روز چند مرتبه سمعک را از گوش خود خارج کرده و آن را از جرم گوش پاک کند و مجرای گوش خود را تمیز و خشک نماید. علاوه بر این، از آن جایی که سمعک نامرئی از کوچکترین سایز باتری (سایز 10) استفاده میکند، شارژ باتری زودتر خالی شده و فرد نیاز خواهد داشت که بطور متوسط هر 4 روز یکبار، باتری سمعک خود را تعویض کند.
باید به این نکته نیز اشاره کرد که سمعکهای نامرئی از آن جایی که افت شنوایی ملایم تا متوسط را تحت پوشش قرار میدهند برای تمامی افراد مناسب نیستند. اگر افت شنوایی فرد بالاتر از حد متوسط باشد سمعک نامریی نمیتواند کمک زیادی به بهبود کیفیت شنوایی فرد بکند. همچنین برای کودکان نیز تجویز سمعک نامرئی توصیه نمیشود و در مواردی که کانال گوش کوچک بوده و یا مبتلا به بیماریهای عفونی است، نمی توان از این نوع سمعک استفاده کرد.
سمعک های IIC معمولا مجهز به تکنولوژیهای بی سیم و بلوتوث نیستند و در نتیجه نمیتوان صدا را از تلویزیون و یا تلفن مستقیما به سمعک فرستاد. البته در برخی از مدلها، می توان قابلیتهای بی سیم و بلوتوث را هم بطور سفارشی در سمعکهای نامریی تعبیه کرد.
همچنین در سمعک های نامرئی به واسطه اندازه بسیار کوچک آنها و محل قرارگرفتن آنها در عمق کانال گوش، از میکروفون های جهت دار و یا Directional در ساختار سمعک استفاده نمیشود و در نتیجه شخص در محیط های پر سر و صدا و شلوغ ممکن است درک خوبی از گفتار نداشته باشد. لذا، این نوع سمعک برای افرادی تجویز میشود که با وجود صداهای مزاحم محیطی کیفیت شنوایی مطلوبی هنگام استفاده از سمعک داشته و یا ویژگی نامرئی بودن سمعک برای آنها مهمتر باشد.
سمعک های نامرئی مناسب چه افرادی است؟
این سمعک برای افرادی که شرایط زیر را دارا میباشند، گزینه ایده آلی خواهد بود:
- افت شنوایی آنها بیشتر از حد متوسط نباشد
- در فرکانسهای پایین، حداقل افت خفیفی داشته باشد
- کانال گوش سالم داشته و جرم گوش آنها زیاد نباشد
- کانال گوش نسبتا صافی داشته باشد
- کانال گوش کوچک و مخروطی شکل نداشته باشد
- سابقه جراحی کانال گوش و حساسیت شدید در این ناحیه نداشته باشد
- کانال گوش آنها با حرکت کردن فک، جابجایی نداشته باشد.
- در محیط های شلوغ و پر سر و صدا بتواند با سمعک خوب بشنود و یا ویژگی نامریی بودن برای آنها مهم تر از این مسئله باشد
- نیازی به اتصال سمعک به دستگاههای بلوتوث و یا بیسیم نداشته باشد
- با تعویض باتری سمعک هر 3 تا 7 روز یکبار مشکلی نداشته باشد
- با تمیز کردن مداوم سمعک مشکلی نداشته باشد
- مهارت کافی و قدرت بینایی خوبی در استفاده از این سمعک کوچک، داشته باشد
نکات بسیار مهم در رابطه با سمعک نامرئی
قالب گیری و ساخت سمعک نامرئی کار بسیار سخت و طاقت فرسایی است و از آنجاییکه این سمعک در عمیق ترین قسمت کانال گوش (به فاصله چند میلیمتری از پرده گوش) قرار می گیرد، اگر متخصص شنوایی ، نتواند قالب خوبی از این قسمت ازکانال گوش بگیرد، سمعک ساخته شده در گوش فرد به خوبی جایگیری نشده و سمعک فیدبک خواهد کرد (سوت کشیدن سمعک).
علاوه بر این، از آنجاییکه قالب باید از ناحیه ای گرفته شود که خیلی به پرده گوش نزدیک است، لذا هرگونه حرکت اشتباه می تواند منجر به آسیب دیدگی پرده گوش گردد. پس حتما به یک کارشناس شنوایی که تخصص و تجربه کافی در زمینه فیتینگ سمعک های نامرئی دارد مراجعه نمایید.
در نتیجه، اگر قالب سمعک نامریی به درستی تهیه نشود سمعکی که از روی این قالب ساخته خواهد شد فیتینگ خوبی نداشته و سمعک کارایی لازم را نخواهد داشت.
جمع بندی
در این بلاگ، سعی داشتیم تا همهی موارد عرف در مورد سمئک نامرئی را خدمت شما عزیزان مطرح کنیم. مزایا و معایب سمعک نامرئی را بررسی کردیم و پس از آن عنوان کردیم که این نوع سمعک، بیشتر مناسب افرادی است که افت شنوایی آن ها از حد متوسط کمتر نبوده و دیده نشدن سمعک، برایشان اهمیت زیادی داشته باشد.
امیدواریم توانسته باشیم با این مقاله، شما را در خرید و انتخاب سمعک نامرئی کمک کرده باشیم. همچنین در صورتی که سوالی در این زمینه برای شما بدون پاسخ باقی ماند، حتما آن را در قسمت نظرها برای ما به ثبت برسانید.