تست های شنوایی سنجی

Audiometry

اولین گام در راستای بررسی وضعیت شنوایی شما، مراجعه به متخصص شنوایی (ادیولوژیست) جهت انجام تست های ساده شنوایی‌ است.

نکته‌ای که در رابطه با مشکلات شنوایی وجود دارد این است که امکان دارد هر فردی به آن مبتلا شود. اکثر اوقات افت شنوایی به حدی تدریجی رخ می‌دهد که فرد حتی متوجه نمی‌شود که مشکلی برای او به وجود آمده است. در کشور آمریکا کم شنوایی سومین عارضه‌ی شایع در بین بزرگسالان است و بنابراین آگاهی از جنبه‌های گوناگون این نوع مشکلات بسیار اهمیت دارد.

در ادامه همراه ما باشید تا با انواع تست‌ های شنوایی سنجی، بیشتر آشنا شوید

شرح حال سلامت شنوایی

متخصص شنوایی شرح حال مختصری از وضعیت سلامتی شما را قبل از انجام آزمایش جویا می‌شود.

جهت تعیین این موضوع که آیا فردی از مشکلات شنوایی رنج می‌برد یا خیر، متخصص شنوایی معمولا با جویا شدن تاریخچه‌ی بیماری‌های فردی و خانوادگی شما آغاز می‌کند. از آنجا که مشکلات شنوایی دلایل متعددی می‌توانند داشته باشند، متخصص شما باید اطمینان حاصل کند که آیا زمینه‌ی وراثتی یا ژنتیکی برای مشکلات شنوایی شما وجود دارد یا عوارض رخ داده از نوع اکتسابی است. کاهش شنوایی یا مشکلات دیگر شنوایی می‌توانند ناشی از سرماخوردگی شدید، حساسیت‌ها و یا دیگر بیماری‌های شایع باشند که در این صورت احتیاج به درمانی متفاوت با درمان دیگر انواع مشکلات شنوایی خواهند داشت. متخصص شنوایی سنجی همچنین ممکن است از شما بپرسد که آیا اخیرا ضربه‌ی شدیدی به سر یا گوش شما وارد شده است یا خیر، زیرا هرگونه ضربه‌ی شدید به جمجمه می‌تواند منجر به مشکلات شنوایی موقت یا دائم شود.

علاوه بر این سوالات، متخصص شنوایی ممکن است از شما بپرسد که آیا در معرض اصوات ناهنجار و بلند قرار گرفته‌اید و آیا در محیط کار خود در معرض اصوات بلند قرار دارید یا خیر. کاهش شنوایی در اثر قرارگیری در معرض اصوات ناهنجار در دنیای پر سروصدای امروز بسیار شایع هستند و گاهی ممکن است به صورت موقتی رخ داده باشند که این نوع ضایعات نیز به روند درمانی متفاوتی احتیاج خواهند داشت.

در نهایت متخصص شنوایی در رابطه با انواع کم شنوایی و علایمی که تجربه می‌کنید از شما جویا خواهد شد. برای متخصص، این موضوع اهمیت بالایی دارد که بداند شما تا چه میزان افت شنوایی را تجربه می‌کنید و این مشکل چه تاثیری بر زندگی روزمره‌ی شما می‌گذارد.

پس از آن که شرح حال مختصری از وضعیت شما به دست آمد، متخصص شنوایی اقدام به انجام تست های شنوایی سنجی خواهد کرد.

انواع تست های شنوایی‌ سنجی

هدف از به انجام آزمون شنوایی‌سنجی نه‌تنها تعیین این است که آیا فرد به افت شنوایی دچار شده است یا خیر، بلکه این آزمون باید شدت و نوع مشکل کم شنوایی را نیز مشخص کند و راهکار درمان کم شنوایی مناسب را تعیین نماید. غالب تست های شنوایی‌سنجی احتیاج به حضور فرد در اتاقی ساکت و ضد صوت دارد که در آن هدفون و گوش‌گیر‌های مخصوصی در دسترس افراد قرار می‌گیرد. این هدفون‌ها غالبا به یک دستگاه ادیومتری متصل هستند. اتاق ضد صوت به گونه‌ای خاص طراحی شده است تا اصوات مزاحمی که می‌توانند باعث تغییر نتایج آزمون شنوایی‌سنجی شوند را حذف کند. این اصوات می‌توانند به عنوان مثال صدای دستگاه‌های تهویه‌ی هوا یا گرمایش و سرمایش و یا صداهای معمول محیط‌های اداری باشند.

تست های شنوایی سنجی

اتاقکی که جهت انجام آزمون شنوایی در نظر گرفته می‌شود عموما به بلندگوهای مخصوصی جهت انجام تست های شنوایی سنجی  بر روی نوزادان، کودکان خردسال و افرادی که از سمعک یا ایمپلنت حلزون شنوایی استفاده می‌کنند، مجهز است. آزمون میدان صوتی (sound field)  که در این اتاق انجام می‌شود، نیاز به نشستن سوژه‌ی آزمایش در مرکز اتاق آکوستیکی دارد.

تست های شنوایی سنجی

شنوایی سنجی با تون خالص

نام انگلیسی: Pure Tone Audiometry – PTA

هنگامی که سوژه‌ی آزمایش در اتاق مخصوص قرار گرفت، از او خواسته خواهد شد که به صداهای مختلفی گوش دهد. آزمایش به گونه‌ای طراحی شده است که اصواتی که توسط سوژه‌ی آزمایش به سختی شنیده می‌شوند، مشخص گردند. این بخش از آزمون شنوایی‌سنجی معمولا با نام شنوایی‌سنجی تون خالص (Pure Tone Audiometry – PTA) شناخته می‌شود. در حالتی که فرد مورد آزمایش شک داشته باشد که صدایی شنیده است یا خیر، باید این موضوع را به متخصص شنوایی اطلاع دهد. در صورتی که این اتفاق به دفعات زیاد رخ دهد، متخصص شنوایی این نکته را به فرد متذکر خواهد شد. این بخش از آزمون به متخصص شنوایی‌سنجی امکان می‌دهد تا مشخص کند چه اصواتی با چه فرکانس‌هایی بیشتر باعث بروز مشکل می‌شوند.

شنوایی سنجی گفتاری

نام انگلیسی: Speech Audiometry

شنوایی‌سنجی گفتاری نیز نوع دیگری از آزمون‌های طراحی شده به منظور سنجش شنوایی افراد است. این آزمون برخلاف شنوایی‌سنجی اصوات خالص، از صدای صحبت کردن به صورت ضبط شده یا زنده استفاده می‌کند. بخش گفتاری این آزمون ابتدا آستانه‌ی شنوایی سوژه برای گفتار را مشخص می‌نماید، سپس مشخص می‌سازد که فرد چه مقدار توانایی درک و تکرار کلماتی که با صدایی بالاتر از صدای آستانه قرائت می‌شوند را دارد. متخصصین گاهی امکان دارد از اصوات گفتاری برای تعیین راحت‌ترین سطح شنوایی و بالاترین مرز راحتی در شنیدار گفتار نیز استفاده نمایند.

تمپانومتری

نام انگلیسی: Tympanometry

در بخش دیگری از آزمون شنوایی، ممکن است متخصصین اقدام به انجام تیمپانومتری (tympanometry: بررسی واکنش‌های پرده‌ی گوش به صوت) نمایند تا نحوه‌ی پاسخدهی ساختار گوش به صوت را مشخص کنند. برای انجام این نوع آزمون‌ها، گوشی نرمی در گوش قرار می‌گیرد که با تغییر فشار و ایجاد صوت، به بررسی واکنش‌های گوش کمک می‌کند. به کمک این آزمون، نحوه‌ی حرکت پرده‌ی گوش و واکنش ساختمان گوش میانی مشخص می‌گردد.

تست هاس شنوایی سنجی نوزادان

آزمون غربالگری شنوایی برای نوزادان تقریبا در همه‌جای دنیا امری رایج و اجباری است. این آزمون‌ها به عنوان بخشی از آزمون‌های ضروری به‌عمل‌آمده از نوزادان قبل از ترخیص آنها از بیمارستان به شمار می‌روند. به صورت خاص، دو نوع آزمون شنوایی‌سنجی برای نوزادان وجود دارد که هر دو نوع کاملا بدون درد هستند و در زمان خوابیدن نوزاد می‌توانند انجام شوند.

آزمون انتشار اتوآکوستیک (Otoacoustic emission یا OAE):

این آزمون به ضبط صداهای بسیار ضعیفی می‌پردازد که گوش داخلی در پاسخ به صداهای تولید شده توسط گوشی مخصوص قرار گرفته در گوش نوزاد، تولید می‌کند. این آزمون بر روی هر دو گوش انجام می‌شود و اگر نوزاد این تست را با موفقیت سپری کند، به منزله‌ی این است که گوش داخلی نوزاد قادر به دریافت صوت است. تست OAE برای ارزیابی شنوایی نوزادان نیز کاربرد دارد

تست های شنوایی سنجی

 

آزمون پاسخ ساقه‌ی مغز به صوت (Automated auditory brainstem response یا ABR)

این آزمون عملکرد عصب شنوایی و پاسخ آن به صداهای ایجاد شده توسط گوشی مخصوص ذکر شده را مورد بررسی قرار می‌دهد. این آزمون از آزمون قبلی کامل‌تر است اما نیاز به چسباندن چند الکترود به سر نوزاد دارد (نصب الکترود ها بدون درد بوده وبراحتی انجام می شود). این آزمون بر روی هر دو گوش انجام می‌شود. تست ABR برای سنجش شنوایی نوزادان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد

تست های شنوایی سنجی

 

آزمون کورتیکال شنوایی (Cortical Auditory Evoked Potential – CAEP)

جدیدترین روش سنجش و تست شنوایی نوزادان و کودکان با استفاده از روش آنالیز پتانسیل‌های برانگیخته کورتیکال شنوایی – Cortical Auditory Evoked Potential  که اصطلاحا به آن CAEP نیز گفته می شود، انجام می گیرد. در این آزمون، الکترودهایی بر روی سر نوزاد و یا کودک قرار می گیرد و سپس محرک های صوتی از طریق بلندگوی مخصوص (آزمون ACA) و یا از طریق مبدلهای کوچک که در گوش نوزاد قرار می گیرد (CTE)، ارسال می شود و پاسخ بخش کورتیکال شنوایی مغز به این محرک ها ثبت می شود. بزرگترین مزیتی که آزمون کورتیکال نسب به آزمونهای دیگر دارد اینست که می توان آزمون را در حالی کودک و یا نوزاد سمعک بر روی گوشش دارد، انجام داد و به عبارتی دیگر، تست کورتیکال تنها آزمونی است که می توان به کمک آن به تنظیم دقیق بهره سمعک مورد نیاز برای افت شنوایی کودک و یا نوزاد پرداخت.

تست های شنوایی سنجی

لازم به ذکر است که اندازه گیری های کورتیکال قبلا در لابراتوار های تحقیقاتی انجام می شد که با طراحی و ساخت دستگاه HearLab توسط لابراتوار های ملی آکوستیک استرالیا، امکان ارزیابی و تست شنوایی پیشرفته کورتیکال در سطح کلینیکی با هزینه کمتر میسر گردید.

تعداد قابل توجهی از نوزادان در اولین آزمون غربالگری شنوایی خود ناموفق هستند که این موضوع به دلیل این است که مایعی که پس از تولد در گوش قرار داشته، هنوز به طور کامل تخلیه نشده است و برای شنوایی ایجاد اشکال می‌کند. در صورتی که نوزادی از اولین آزمون غربالگری شنوایی خود موفق بیرون نیاید، آزمون مجددی برای او برنامه‌ریزی می‌شود تا بعد از چند هفته مجددا اقدام به بررسی شنوایی نوزاد شود. پس از انجام آزمون دوم، این بار تعداد زیادی از نوزادان به راحتی موفق به پاس کردن آن می‌شوند. اما در صورتی که نوزادی در آزمون دوم خود نیز موفق عمل نکند، متخصص شنوایی بلافاصله اقدام به انجام آزمونی جهت تعیین علت مشکل به وجود آمده و مشخص‌کردن وضعیت شنوایی نوزاد خواهد نمود.

تست های شنوایی سنجی برای کودکان و خردسالان

شنوایی‌سنجی مبتنی بر تشویق بصری (visual reinforcement audiometry)

متخصصین شنوایی کودکان قادر به انجام آزمون‌های شنوایی بر روی کودکان با حداقل سن 6 ماه هستند. این آزمون‌ها در اتاق ضدصوت (آکوستیک) انجام می‌شود و متخصصین از روشی به نام شنوایی‌سنجی مبتنی بر تشویق بصری (visual reinforcement audiometry) در آنها بهره می‌برند. این روش که به اختصار VRA نیز نامیده می‌شود، با بررسی واکنش کودک به صوت با حرکت دادن سر خود به سمت منبع صوت، اقدام به شنوایی‌سنجی می‌کند. در این آزمون یکی از والدین، کودک را بر روی پای خود می‌نشاند و خودش بر روی صندلی قرار گرفته در مرکز اتاق ضدصوت می‌نشیند.  پس از آن متخصص شنوایی‌سنجی به کمک بلندگوهایی که در سمت چپ و راست کودک قرار دارند اقدام به پخش صدا می‌کند. درصورتی که کودک با شنیدن صدا به سمت منبع صوت برگردد از طریق بصری به کمک چراغ‌های چشمک‌زن یا عروسکی که تکان می‌خورد، تشویق می‌شود. کودک در این آزمایش معمولا به اندازه‌ی کافی سرگرم می‌ماند تا متخصص شنوایی‌سنجی بتواند درک نسبتا مناسبی از وضعیت شنوایی وی بدست آورد.

تست های شنوایی سنجی

شنوایی‌سنجی مبتنی بر بازی (play audiometry)

با افزایش سن خردسالان، اسباب‌بازی‌ها غالبا جذابیت بصری خود را از دست می‌دهند و دیگر قابلیت جلب توجه نوزاد را ندارند. در حوالی دو سالگی، تشویق‌های فردی و اجتماعی جذابیت بیشتری برای کودکان پیدا می‌کنند. متخصص شنوایی‌سنجی کودکان، در این سن، از روشی به نام شنوایی‌سنجی مبتنی بر بازی (play audiometry) برای کودکان تا سنین پیش‌دبستانی استفاده می کند. در این روش، شنوایی‌سنجی در قالب بازی بر روی کودکان آزمایش می‌شود. برای انجام این آزمایش، والد یا متخصص کودک در اتاق ضدصوت بر روی زمین می‌نشینند و به کودک آموزش می‌دهند که با شنیدن هر نوع صدایی، عمل مشخصی را انجام دهند، یعنی به عنوان مثال اسباب‌بازی‌های روی زمین را در سطلی بیاندازند.

در صورتی که کودک به درستی به پخش صدایی واکنش نشان دهد، فرد همراه کودک اقدام به تشویق و نمایش خوشحالی خود به وی می‌کند. همانند متد VRA که در بالا ذکر شد، این آزمون نیز که برای سن کودکان در بازه‌ی مشخصی مناسب‌سازی شده است، می‌تواند آن‌ها را به قدر کافی مشغول نگاه دارد تا متخصص شنوایی‌سنجی بتواند درک صحیحی از وضعیت شنوایی کودک به دست آورد. در صورتی که کودک از هدفون برای شنیدن اصوات استفاده نماید نیز متخصص می‌تواند به وضعیت هر گوش به صورت مجزا پی ببرد.

تست های شنوایی سنجی

هنگامی که کودک به سن مدرسه رسیده باشد، به صورت معمول می‌تواند ثابت بنشیند، ساکت بماند و در صورت شنیدن تحریک صوتی به عنوان مثال دست خود را بلند نماید. در این شرایط کودک می‌تواند از هدفون استفاده کند تا اندازه‌گیری‌ها و آزمون ‌ها بر روی هرکدام از دو گوش به صورت مجزا قابل انجام باشد. به این شکل شنوایی سنجی کودکان به روش شرطی سازی بازی صورت می‌گیرد

تفسیر نمودار شنوایی سنجی (ادیوگرام)

هنگامی که متخصص شنوایی‌سنجی آزمون‌های لازم را به عمل آورد، نتایج آزمون‌ها در قالب نمودار شنوایی سنجی که به آن ادیوگرام (audiogram) و یا نوار گوش گفته می شود، در اختیار شما قرار می گیرد. ادیوگرام یک نوع نمودار است که کمترین شدت صدایی که فرد در فرکانس‌های مختلف قادر به شنیدن آن هست را نمایش می‌دهد. محور عمودی نشان‌دهنده‌ی شدت صوت و محور افقی عموما نمایشگر فرکانس صوت است.

تست های شنوایی سنجی

نتایج آزمون در قالب واحد‌های آستانه‌ی شنوایی (dB HL) نمایش داده می‌شود. این واحد خاص تنها منحصر به آزمون‌های شنوایی‌سنجی است، ولی به صورت کلی بر اساس درک شدت صوت در فرکانس‌های مختلف بدست آمده است. نمودار ادیوگرام‌ها نمودارهای استانداردسازی‌شده‌ای هستند که در آنها توانایی شنوایی طبیعی بر روی تمامی فرکانس‌ها به صورت همسان توزیع شده است. در ازای هر صوت ضبط شده که توسط سوژه‌ی آزمایش شنیده می‌شود، علامتی بر روی ادیوگرام قرار می‌گیرد که نوع پاسخ سوژه به آن تحریک خاص را مشخص می‌کند. از آن‌جایی که هرکدام از دو گوش به صورت مجزا آزموده می‌شوند، نمودار دیوگرام شامل دو نمودار روی هم قرارگرفته می‌شود که نمایشگر اطلاعات بدست آمده برای هرکدام از گوش‌ها به صورت مجزا است.

غالبا نمودارهای رسم شده باید از الگوی مشخصی پیروی کنند. در صورتی که نمودارهای بدست آمده از دو گوش تفاوت‌های قابل توجهی داشته باشند، متخصص شما ممکن است آزمون‌های دیگری را برای یافتن علت این موضوع در دستور کار قرار دهد.

زمانی که نوع و میزان کاهش شنوایی توسط متخصص فرد معین شد، وی با توجه به اطلاعات بدست آمده بهترین روش درمان را پیشنهاد می‌دهد. انواع گوناگون افت شنوایی از قرار زیر هستند:

  • شنوایی نرمال: 0-25 dB HL
  • کم شنوایی ملایم: 26-40 dB HL
  • کم شنوایی متوسط: 41-70 dB HL
  • کم شنوایی شدید: 71-90 dB HL
  • کم شنوایی عمیق: > 91 dB HL

در صورتی که شما  نیاز به استفاده از سمعک داشته باشد، متخصص شنوایی راهکارهای گوناگونی را با وی به بحث خواهد گذاشت. نوع سمعک مورد نیاز افراد، تنها بر اساس میزان افت شنوایی آنها انتخاب نمی‌شود. انتخاب نوع سمعک بستگی به اطلاعات دیگری از قبیل سبک زندگی فرد، میزان بودجه و نوع امکانات مورد نیاز او خواهد داشت.

تست های شنوایی سنجی

درحالی‌که استفاده از سمعک نمی‌تواند شنوایی را بازگرداند یا آن را درمان کند، اما می‌تواند توانایی افراد در شنیدار و حفظ مکالمات روزمره را بهبود بخشد. امروزه سمعک‌های موجود در بازار تماما دیجیتال و هوشمند هستند و می‌توانند در شرایط مختلف و با ویژگی‌های گوناگونی طراحی شوند تا شیک‌تر و یا مخفی‌تر باشند.

اولین گام در رفع مشکلات شنوایی، انجام آزمون‌های شنوایی‌سنجی است. اگر فردی احساس می‌کند که مشکل شنوایی دارد، باید در اولین فرصت به کارشناسان شنوایی شناسی مراجعه کند.

آزمون‌های شنوایی‌سنجی آنلاین

آزمون‌های شنوایی آنلاین نیز برای سهولت دسترسی افراد طراحی و پیاده‌سازی شده‌اند. دو نوع کلی از آزمون‌های شنوایی‌سنجی آنلاین وجود دارد: یک نوع که از نمونه‌های صوت برای تعیین بازه‌ی ازدست‌رفته‌ی شنوایی فرد استفاده می‌کند، و نوع دیگر که با طرح سوالاتی تلاش می‌کند تا تعیین کند آیا نیاز به مراجعه به متخصص شنوایی دارید یا خیر. درحالی‌که آزمون‌های شنوایی‌سنجی آنلاین نباید جایگزین نظر تخصصی یک متخصص شنوایی شوند، اما نقطه‌ی آغاز خوبی برای افرادی که مردد هستند به شمار می‌روند.

جمع بندی

تمامی مواردی که در مورد تست شنوایی سنجی لازم است بدانید، در این بلاگ بررسی شده و اینکه هر کدام از تست‌ها مناسب چه افرادی هست نیز بیان شده است. در صورتی که قصد دارید برای سنجش شنوایی خود یا اعضای خانواده خود اقدام کنید، می‌توانید تستی که بیشتری تطبیق را با شرایط شما دارد را انتخاب کنید.

امیدواریم توانسته باشیم با این بلاگ، شما را در مسیر شنوایی سنجی، راهنمایی کرده باشیم. همچنین در صورتی که سوالی در این زمینه داشتید، در قسمت نظرها آن را برای ما به ثبت برسانید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس بگیرید